ویروس کرونا به یکبار جهان را وارد شوک بزرگی کرد. این ویروس خطرناک فقیر و غنی نمیشناسد. از بوریس جانسون و پائولو دیبالا گرفته تا فقیرترین شهرها در کشورهای آفریقایی و آسیایی، هیچکس از این ویروس در امان نبوده است. اقتصادهای بزرگ جهان مثل چین و امریکا در رکودی بیسابقه فرو رفتهاند و اقتصاددانان هم امیدی به بازگشت سریع آنها ندارند. قرنطینهها هم فقط جلوی گسترش ویروس را گرفتهاند و تا زمانیکه واکسن کرونا پیدا نشود امید به بهبود بسیار کم است.
ناسیونالیسم در تولید واکسن
اوایل پاندمی بود که هر روز خبر از آزمایش یک واکسن موفق توسط یکی از کمپانیهای بزرگ داروسازی جهان به گوش میرسید. یک روز چین، فردا فرانسه، پس فردا امریکا و… . عزمی جهانی شکل گرفت تا این ویروس هرچه سریعتر از پا دربیاید. اگر تا دیروز کشورها در رقابتی سنگین با هم بودند تا هر طور شده از نظر اقتصادی، نظامی یا سیاسی بر دیگری چیره شوند، گویا این ویروس بهانهای بود تا حداقل برای چند ماه وحدتی بین کشورها شکل بگیرد. اما افسوس که کرونا نه تنها باعث اتحاد انسانها نشد بلکه عقاید ناسیونالیستی بیش از یپش افراطی شد.
امروز کشورهای مختلف در رقابتی نفسگیرتر از گذشته قرار دارند تا هرچه سریعتر واکسن کرونا را پیدا کنند. هر کشوری از کمپانیهای داروسازیاش حمایت میکند تا سریعتر از بقیه به واکسن دست پیدا کنند. سرمایهگذاریهای هنگفتی انجام گرفته تا بالاخره یکی از کشورها برنده این ماراتون شود. به جای اینکه انسانها حداقل برای چند ماه دست از رقابت با هم بردارند، گویا کرونا برای دولتهای جهان فرصتی ایجاد کرده تا از هم سبقت بگیرند. گویا رئسای جمهور و نخستوزیران کشورهای جهان به جای اینکه برای چند ماه دست دوستی به دهند تا زودتر از شر کرونا راحت شویم، این ویروس را فرصتی مغتنم دیدهاند تا با رقبای خود تصفیه حساب سیاسی کنند.
گویا کرونا فقیر و غنی را به خوبی میشناسد
کشورهای متمول از ورود پناهجویان بیش از پیش جلوگیری میکنند، کشورهای پردرآمد و ثروتمند واکسنهای احتمالی را پیشخرید میکنند و کشورهایی که بنیه علمی قوی دارند بدون توجه به امکان همکاری با سایرین به تنهایی میخواهند چرخ را از اول اختراع کنند و واکسن made in کشور خودشان را تولید کنند تا در دوران پساکرونا گوی سبقت را از دیگران بدزدند. نمونههای زیر را بخوانید تا متوجه شوید انسانها پس از سالها جنگ و قحطی و پاندمی هنوز هم درس عبرت نگرفتهاند و دست از خودخواهی برنمیدارند:
- بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس به همراه اتحادیه اروپا و چند بنیاد خیریه دیگر ۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام دادند تا واکسن کرونا هرچه سریعتر کشف شود. اما کشورهای روسیه و هند و حتی امریکا! تصمیم گرفتند تا در این سرمایهگذاری شرکت نکنند.
- مدیرعامل شرکت سانوفی یکی از بزرگترین شرکتهای داروسازی فرانسه گفته است که امریکا حق خرید اولیه واکسن را از آنها خریداری کرده است.
- مدیرعامل انیستیتوی سروم هند، بزرگترین تولیدکننده واکسن در جهان، گفته است که اگر واکسن را پیدا کند قبل از هر کشوری آن را در اختیار شهروندان هند قرار میدهد.
- به دلیل اینکه کشور انگلستان ۷۹ میلیون یورو در تحقیقات دانشگاه آکسفورد برای کشف واکسن کرونا سرمایهگذاری کرده است، حق استفاده از واکسنهای اولیه به طور کامل به این کشور میرسد.
- امریکا اخیرا سهم بودجهاش برای سازمان بهداشت جهانی را به طور کامل قطع کرد.
تفکرات افراطی ناسیونالیسم و خودخواهی بی حد و اندازه انسان زمانیکه بزرگترین پاندمی قرن شکل گرفته نه تنها کمتر نشده، بلکه بیشتر هم شده است. متاسفانه مواجهه بشر با ویروس کرونا مثل تمامی مسائل دیگر مانند گرمایش زمین، آلودگی کربن و…. به جای اینکه علمی و اخلاقی باشد صرفا مبتنی بر جنگ قدرت و سیاست است. گویا قرار نیست هیچ وقت درس عبرت بگیریم. پاندمی کرونا با جنگهای جهانی تفاوت چندانی ندارد. بازهم جان انسانها قربانی دیوانگی و قدرتطلبی سیاستمداران میشود.
برگرفته از HBR.org