10 ویژگی رهبران موفق کسب و کارها

ویژگی رهبران موفق کسب و کارها
آنچه در این مقاله می‌خوانید

دانشکده مدیریت دانشگاه تهران – تعاریف متعددی از رهبری مشاهده میشود اگرچه نقاط مشترک در تعاریف رهبری وجود دارد. من رهبر را کسی میدانم که راه را میشناسد، راه را طی میکند و راه را به دیگران نشان میدهد. رهبر کسی است که تفاوت های میان موفقیت و شکست را نشان میدهد و همواره برای رسیدن به آینده موفق نگران است. رهبر موفق کسی است که میداند چگونه ایده های خود را به داستان های موفق در دنیای واقعی تبدیل کند. در این مطلب قصد دارم تا نگاهی عمیق به برخی از خصوصیات مهم یک رهبر موفق بیاندازیم و به این ترتیب تفاوت یک رهبر خوب و یک رهبر بد را تشخیص دهیم.

1- صداقت، صداقت و صداقت

آیزنهاور، سی و چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده گفته است: عالی ترین و مهم ترین ویژگی یک رهبر خوب، صداقت است. بدون صداقت، نمیتوان در یک گروه، در یک زمین فوتبال، در یک ارتش یا در یک شرکت انتظار موفقیت داشت. صداقت و راستی یک پایه مهم برای یک رهبر خوب و موفق است. نمیتوان انتظار داشت تا یک گروه یا مجموعه ای از نیروهای صادق داشت بدون آنکه خود صادق بود. وقتی یک رهبر صادق نباشد انتظار صداقت از نیروها بی فایده است؟ رهبران هنگامی موفق هستند که به ارزش ها و باورهای اصلی خودشان پایبند باشند.

2- اعتماد به نفس

برای اینکه یک رهبر مؤثر باشید، باید به اندازه کافی اطمینان داشته باشید که دیگران از شما پیروی میکنند. اگر در مورد تصمیمات و دستورات خود مطمئن نیستید، مطمئن باشید که دیگر نیروها نیز از شما حرف شنوی نخواهند داشت. به عنوان یک رهبر خوب شما باید اعتماد به نفس داشته باشید، برخی اوقات تند و قاطع باشید که در نهایت از میزان حرف شنوی افراد اطمینان حاصل کنید. این بدان معنی نیست که بیش از حد اعتماد به نفس داشته باشید و لازم است تا به اندازه ای که تبعیت سایرین حفظ شود اعتماد به نفس داشته باشید.

3- الهام بخش بودن

یکی از دشوارترین کارها برای یک رهبر، ترغیب دیگران به پیروی کردن است. این امر تنها در صورتی ممکن است که شما در موارد مختلف واکنش ها، رفتارها و تصمیماتی نشان دهید که برای سایرین به وضوح قابل مشاهده کردن باشد. این رفتارهای الهام بخش در طول زمان و در برابر رویدادهای مختلف رفته رفته به عنوان یک الگو برای سایرین خواهد شد.

به عنوان یک رهبر باید مثبت فکر کنید و رویکرد مثبت خود را در رفتارهای خود جاری کنید تا به خوبی برای دیگران ملموس باشد. الهام بخش بودن به شما این امکان را میدهد تا در چالش های فعلی و آینده بتوانید به خوبی شرایط را رهبری و هدایت کنید.

4- تعهد و اشتیاق

تیم ها و مجموعه ای که بر آن رهبری میکنید به شما نگاه میکنند پس لازم است تا اشتیاق و تعهد خود را به موضوعات قابل توجه و مهم به خوبی نشان دهید. معمولاً به هر اندازه که شما درگیر موضوعات مربوط به مجموعه باشید آنها نیز خود را درگیر خواهند کرد. همچنین دیگران سعی میکنند به شما کمک کنند و نقش ها و وظایف خود را به بهترین شکل ایفا کنند. به بیان دیگر، تعهد و اشتیاق شما تزریق انگیزه و انرژی به سایرین است تا بتوانند عملکرد خود را بهبود بخشند.

در نقطه مقابل اما باید دانست که بی انگیزگی و بی توجهی رهبر به سازمان و مسائل آن تا چند برابر بیشتر اثر منفی بر روی عملکرد سایرین خواهد داشت.

5- ارتباط خوب

تا زمانی که Vision یا چشم انداز خود یا سازمان را به روشنی برای تیم خود تشریح و تصویرسازی نکنید نمیتوان انتظار تحقق اهداف استراتژیک سازمان را داشت. به عبارت دیگر اگر نتوانید پیام خود را به شکلی مؤثر به تیم خود منتقل کنید هرگر نمیتوانید یک رهبر خوب باشید. کلمات این قدرت را دارند که به سایرین انگیزه داده و انرژی لازم برای حرکت در مسیر تحقق برنامه ها را جاری کند. اگرچه رفتارها، نگاه و عملکرد شما نیز به اندازه صحبت های شما سازنده خواهند بود. بنابراین از برقراری ارتباط مؤثر با افراد تیم خود برای جاری شدن انرژی در آنها غافل نشوید.

6- توانایی تصمیم گیری

جدا از آینده نگر بودن، بسیار مهم است که یک رهبر توانایی تصمیم گیری درست در زمان مناسب را داشته باشد. تصمیمات اخذ شده توسط رهبران تأثیر عمیقی بر سایرین خواهد داشت. یک رهبر پیش از تصمیم گیری باید بطور کامل فکر کرده و همه جوانب را در نظر بگیرد. اگرچه اکثر رهبران بدون مشورت تصمیم گیری میکنند اما توصیه میشود پیش از اتخاذ تصمیم با سایر ذینفعان اصلی مشورت کنید. چرا که ذینفعان اصلی سازمان به شدت از نتایج تصمیم گیری رهبر متأثر خواهند شد.

7- مسئولیت پذیری

هنگامی که پاسخگویی بر عهده رهبر است به همان اندازه مسئولیت پذیری نیز بر عهده رهبر است. آرنولد گلاسو گفته است: “یک رهبر موفق کمی بیشتر از سهم اش خود را سرزنش میکند و کمی کمتر از سهم خود پاداش میگیرد.”

مسئولیت پذیری و ضرورت توجه به آن برای سایر نیروهای سازمان نیز وجود دارد چراکه آنها نیز به اندازه خودشان در قبال تصمیم گیری ها و رفتارهای خود مسئولیت دارند. اما تصمیمات رهبران به خاطر میزان اثرگذاری در کلیت سازمان و نیز سایر نیروهای سیستم بسیار بیشتر حائز اهمیت هستند. همچنین یکی از نکات مهمی که رهبران موفق را از رهبران ناموفق جدا میکند این است که یک رهبر موفق هم تصمیم گیری خوبی دارد هم مسئولیت عواقب تصمیم خود را میپذیرد اما یک رهبر ناموفق تصمیم گیری میکند اما معمولاً عواقب منفی تصمیم خود را به گردن سایرین می اندازد.

8- تقسیم کارها و رشد دادن نیروها

برخی از رهبران فکر میکنند که لازم است تا همه کارها را شخصاً انجام دهند. این یکی از گردابهای یک رهبر است. به عبارت دیگر وسواس داشتن رهبران برای کنترل و انجام همه امور نشان دهنده یک رهبری نادرست است. بنابراین رهبران موفق سعی میکنند تا نسبت به واگذاری امور به دیگران و گزارش گیری و نظارت بر امور سرمایه گذاری کنند. این نکته بسیار حائز اهمیت است که کارها را چگونه، به چه کسی، در طی چه ظرف زمانی، با چه سیستمی به سایرین محول کنیم.

همچنین محول نمودن کارها این نتیجه را در پی خواهد داشت که دیگر نیروها به مرور زمان رشد خواهند کرد. قرار دادن نیروها در مسیر رشد برای بسیاری از مجموعه ها یکی از اهداف مهم به شمار میاید. توجه داشته باشید که رهبرانی وجود دارند که از رشد سایر نیروهای سازمان هراس دارند و دائماً در توهم این هستند که سایرین با رشد خوب، جای آنها را خواهند گرفت.

9- خلاقیت و نوآوری

یکی از موضوعاتی که رهبر را از سایر نیروهای سازمان متمایز میکند، خلاق و نوآور بودن فرد است. استیو جابز در این خصوص میگوید: “نوآوری وجه متمایز دهنده یک رهبر با سایر افراد سازمان است.”

خلاقیت و نوآوری برای پیشرفت و حتی زنده ماندن کسب و کارها در دنیای پرشتاب امروز یک امر بسیار مهم است. بنابراین داشتن یک تفکر خلاق و نوآور از طرف رهبر یکی از مهمترین پایه های ساخت یک رهبر موفق است.

10- همدلی

آخرین ویژگی یک رهبر موفق همدل بودن رهبر با سایر افراد سازمان است. همدلی رهبر با دیگران و نیز جاری کردن همدلی در میان افراد سازمان یکی از نتایج فعالیت های یک رهبر موفق در سازمان است. رهبران دیکتاتور یا خود رأی معمولاً آینده سازمان را با شکست رقم میزنند. همچنین دیگر نتیجه خودرأی بودن رهبر این است افراد خلاق و مهم سازمان پس از طی مدت زمان کوتاه سعی میکنند تا از سیستم خارج شوند و در واقع فرصت حضور آنان از دست خواهد رفت.

 

15 صفت مشترک رهبران بزرگ

راه وروش درست رهبری یک گروه چندان به تغییرات دنیا و پیشرفت‌های تکنولوژیک آن وابسته نیست. رهبران بزرگ صنعت، اقتصاد، تکنولوژی و … در دوره ‌های گذشته تقریباً از شیوه‌ های مشابهی برای رهبری استفاده می‌کرده‌اند.

در این مقاله ۱۵ صفت مشترک رهبران بزرگ را خواهیم دید که رهبران بزرگ در عرصه های مختلف این صفات را داشته اند. در ادامه این ویژگی ها را بررسی می نماییم. این ویژگی ها را اندرو کارنگی سرمایه دار و نیکوکار اهل اسکاتلند که بیشتر سرمایه خود را وقف موسسات سودمندی نظیر کتاب خانه ها، مدارس، دانشگاه ها و … کرده است می گوید.

کارنگی می گوید:

موفقیت های بزرگ همواره نتیجه هماهنگی ذهن هایی است که به سمت یک هدف قطعی حرکت می کنند.

در ادامه این ۱۵ ویژگی رهبران بزرگ را ببینید:

  • یک هدف مشخص و یک برنامه مشخص برای رسیدن به آن دارند و رهبران بزرگ همیشه در حال کار برای رسیدن به یک هدف فراگیر هستند.
  • انگیزه ای دارند که به طور مداوم آنها را جلو می راند. اندرو کارنگی می گوید: هیچ چیز بزرگی بدون انگیزه بدست نمی آید.
  • اطرافشان پر از افراد با استعدادی است که دید مشترکی دارند. کارنگی می گوید:موفقیت های بزرگ همواره نتیجه هماهنگی ذهن هایی است که به سمت یک هدف قطعی حرکت می کنند.
  • به خودشان متکی هستند. یک رهبر در مواقع زیادی بر اساس ابتکار، تلاش و قضاوت خود عمل می کند.
  • به شدت منضبط و منظم هستند. اگر نتوانید خود را کنترل کنید، قادر به کنترل دیگران نخواهید بود.
  • سرسخت هستند. آنها برنامه های خود را با دیدن نخستین نشانه های مخالفت رها نمی کنند.
  • خلاقیت دارند. طبقه گفته کارنگی، رهبران توانمند باید به دنبال راه های جدید و بهتر برای انجام کارها باشند. آنها برای یافتن ایده ها و موقعیت های جدید برای رسیدن به اهداف خود، همیشه آمادگی داشته باشند.
  • قاطع هستند. بدون فکر قبلی تصمیم گرفتن بسیار خطرناک است ولی یک تصمیم ناقص بهتر از نداشتن آن است.
  • همه حقایق ممکن را قبل از قضاوت جمع آوری می کنند. کارنگی می گوید: رهبران توانمند بدون یک دلیل مستدل تصمیم نمی گیرند. آنها کسب و کار خود را بر اساس دریافت واقعیت ها پیش از قضاوت می سازند، اما با سرعت و قاطعانه حرکت می کنند.
  • مشتاق هستند. اشتیاق بیش از حد تنها می تواند فرد را از خطر خشک و یا بیش از اندازه بدبین بودن نجات دهد، اما یک رهبر تاثیرگذار می داند که چطور محرک گروهش باشد و این انرژی را در راه هدف استفاده کند.
  • متعادل هستند. بیش از اندازه به کارکنان توجه کردن و یا رفتار تحقیرآمیز با آنان داشتن در طولانی مدت نتایج عملکردی مثبتی نخواهد داشت.
  • ذهن باز دارند. کارنگی توضیح می دهد: هیچ فردی با ذهن بسته نمی تواند حس اطمینان را به همکاران خود القا کند و رهبری های بزرگ بدون اطمینان غیرممکن هستند.
  • فراتر از چیزی هستند که از آنها انتظار می رود. کارنگی می گوید: من هیچ رهبر توانمندی در تجارت و صنعت نمی شناسم که بیش از زیردستان خود برای ارائه خدمت تلاش نکرده باشد.
  • مبادی آداب هستند. رهبران بزرگ می دانند که چگونه برازنده باشند و رهبر جذابی برای تیم خود به نظر برسند.
  • بیش از آنچه می گویند، گوش می کنند. رهبران بزرگ از مکالمات خود به عنوان دستاویزی برای نشان دادن خودشان استفاده نمی کنند؛ آنها تا حد ممکن سعی می کنند از کسی که با او سخن می گویند یاد بگیرند.

در مطلب بعدی وبلاگ ۱۵ ویژگی دیگر رهبران بزرگ از دید کارنگی را خواهید دید.

۱۰ ویژگی مدیران و رهبران محبوب

اگر می خواهید مدیری باشید که کارمندان شما با اعتقاد کامل از شما پیروی کنند، باید یک مدیر و رهبر دوست داشتنی باشید. زورگویان و بد خلقان با ایده های جذاب می توانند یک جمعیت سردرگم را برای مدتی هدایت کنند ولی نه برای مدت طولانی. آنها کارمندان خود  را ناامید می کنند قبل از اینکه توانایی های حقیقی کارمندان آنها نمایان شود.

تحقیقات آماری سازمان تلنت اسمارت بر روی بیش از یک میلیون نفر، نشان می دهد که رهبرانی که دارای مشخصه هایی که در ادامه ذکر می شود هستند، فقط دوست داشتنی نیستند ، بلکه توانایی آنها به مراتب بیشتر از افرادی است که این مشخصه ها را ندارند.

برای اینکه به یک رهبر دوست داشتنی تبدیل شوید، همه چیز تحت کنترل شما است و این به هوش احساسی ربط دارد. بر عکس مشخصه های درونی (ذاتی) که قابل تغییر نیستند، مانند هوش، هوش احساسی یک مهارت انعطاف پذیر است که با تلاش قابل بهبود است.

ده عادت کلیدی قابل ذکر است که رهبرانی که بر روی هوش احساسی تمرکز دارند ، از آن ها استفاده می کنند و محبوب می شوند.

۱- آنها ارتباطات شخصی قوی دارند

حتی در یک اطاق مملو از جمعیت، رهبران محبوب به جمعیت این احساس را می دهند که با هر کدام از آنها دارند صحبت می کنند ، به نحوی که هر کدام این احساس را دارند که در آن اطاق تنها کسی هستند که با آن رهبر صحبت می کند. مدیران و رهبران محبوب به نحوی خودمانی و احساسی ارتباط برقرار می کنند.

۲-می شود به آنها نزدیک شد

شما بدون شک آدم هایی را می شناسید که فقط برای شما وقت صرف می کنند اگر برای آنها کاری انجام دهید. رهبران محبوب حقیقتا کسانی هستند که بدون توجه به مقام و توانایی های دیگران برای آنها ارزش قائل هستند و به آنها توجه می کنند. آنها به همه این احساس را می دهند که ارزش دارند برای اینکه واقعا عقیده دارند که آنها ارزشمند هستند.

۳-آنها فروتن هستند

چند چیز محبوبیت را از بین می برد، یکی از آنها تکبر است.مدیران و رهبران محبوب جوری رفتار نمی کنند که از شما بهتر هستند، برای اینکه اصلا فکر نمی کنند که از شما بهتر هستند به جای اینکه به پرستیژ فکر کنند به کارمندان خود نشان می دهند که می توانید روی آنها حساب کنید.

۴-آنها مثبت هستند

رهبران محبوب همواره دیدی مثبت دارند. آنها به هیئت مدیره چیزی را ارائه نمی کنند. هیئت مدیره است که به دنبال دانستن دیدگاه ها و ایده های آنها است. آنها نباید در برنامه های از قبل تعیین شده برای بازدید کارمندان خود شرکت کنند، آنها وقت میگذارند و کارمندان خود را به دلایل مختلف بارها ملاقات می کنند. حتی در موقعیت های بسیار منفی، رهبران محبوب کسانی هستند که امیدی بسیار به آینده دارند ، اعتقادی که با کمک آن فردایی بهتر از امروز می سازند.

۶- آنها ثبات دارند

زمانی که مسئله در مورد دست آوردها و شکست های آنها است، رهبران محبوب کنترل خود را از دست نمی دهند. در مورد دست آوردهای خود فخر فروشی نمی کنند واگر اشتباهی هم بکنند، پریشان و مضطرب نمی شوند بلکه سعی در برطرف کردن مشکل میکنند. موفقیت را دوست دارند ولی زمانی که اشتباهی می کنند ، اعتراف می کنند ولی خود را نمی بازند. از موفقیت ها و شکست ها پند می گیرند و پیش می روند.

۶-آنها سخاوتمند هستند

ما همه با کسانی سرو کار داشته ایم که همواره چیزی را پنهان می کند ، چه دانش باشد چه منابع. افراد محبوب با آشنایان خود کاملا سخاوتمند هستند و چیزهایی را که دارند، در اختیار دیگران می گذارند. آنها می خواهند که شما در کارتان پیشرفت کنید برای اینکه می دانند که کمک به پیشرفت شما، وظیفه آنها است وهیچگاه این فکر را نمی کنند که پیشرفت شما به آنها ضربه بزند. در واقع فکر می کنند که موفقیت شما موفقیت آنهاست.

۷-آنها متعهد هستند

رهبران محبوب  نه فقط با صحبت و کلامشان  بلکه با رفتارشان الهام بخش اعتماد و ستایش هستند.

خیلی رهبران می گویند که تعهد مهم است. ولی رهبران محبوب این را با نشان دادن هر روزه تعهد به اثبات می رسانند.

۸-آنها واقعا افکار شما را می خوانند

رهبران محبوب می دانند که چگونه افکار مردم را بخوانند چون ارتباط بی کلام خیلی اوقات مهمتر از آن چیزی است که مردم می گویند.به حرکت های صورت، زبان بدن ، تون صدا برای درک مردم، توجه می کنند.به عبارتی، از آگاهی اجتماعی بالایی برخوردار هستند و مهارت های قوی ای در هوش احساسی دارند.

۹-آنها برای توان بالا ارزش قائل هستند

رابرت براولت می گوید: ” کاریزما این نیست که مردم شما را خیلی دوست داشته باشند، بلکه مردم از خودشان بیشتر خوششان می آید وقتی شما در کنار آنها هستید.”

رهبران محبوب نه فقط بهترین ها را برای افراد خود می خواهند بلکه کاری هم می کنند که دیگران هم این را به وضوح ببینند. آنها استعدادهای افراد خود را نمایان می کنند و پیشرفت افراد خود را به دیگران نشان می دهند.

۱۰-آنها توانایی دارند

دانیل کوین می گوید: ” کاریسما باعث جذب توجه مردم می شود. زمانی که توجه آن ها را جذب کردید، باید چیزی برای گفتن داشته باشید”. رهبران محبوب می دانند که علم و کارشناسی آنها برای دسترسی به موفقیت مهم است. به این دلیل مرتب با افراد خود در تماس هستند و توانایی های خود را با آنها به اشتراک می گذارند ( از صحبت های بی محتوا پرهیز می کنند.)

 

نتیجه

برای یک رهبر خوب بودن باید تمام خصوصیات 10 گانه فوق را داشت. اما اگر یک رهبر برخی از این خصوصیات را نداشته باشد ممکن است در جریان رهبری خود آنها را بیاموزد و در خود نهادینه کند. پیشنهاد میشود یک رهبر موفق را به عنوان الگو دنبال کنید و تعهد، اشتیاق، همدلی، صداقت و دیگر ویژگی های یک رهبر موفق را تقویت کنید. مهارت های ارتباطی خوب و توانایی های تصمیم گیری نیز در موفقیت و شکست یک رهبر نقشی اساسی دارد. سرانجام، نوآوری و تفکر خلاق و همچنین دیدگاه آینده نگرانه دو ویژگی اصلی یک رهبر موفق، متمایز و برجسته است.

بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار

جهت ثبت نام در دوره های MBA و DBA نیمه حضوری و مجازی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران میتوانید با شماره 02122136764 تماس حاصل فرمایید.

هم اکنون اقدام به ثبت نام نمایید

guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات

لینک‌های مفید

برچسب‌ها