تفاوت دکتری DBA با PhD

آنچه در این مقاله می‌خوانید

تفاوت اصلی میان PHD و DBA را می‌توان محتوا، هدف اصلی و میزان درآمد فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها عنوان کرد. DBA یا همان Doctorate of Business Administration بیشتر روی کاربرد علمی دانش مدیریت روی محیط کسب و کار تمرکز دارد. دانشجویان رشته DBA بیشتر به توسعه روش‌ها و راهکارهای عملی برای مسائل مدیریتی موجود در سازمان‌ها می‌پردازند. درصورتی‌که در PHD به تحقیقات نظری و علمی در زمینه مدیریت یا هر رشته دیگری تمرکز خواهد شد. دانشجویان دوره PHD معمولا به ایجاد دانش جدید روی می‌آورند.

بررسی وجه تمایزات بین دکتری DBA و PhD

نام DBA را امروز در بسیاری از محافل می شنویم. دوره های مهارت محوری که سالها در کشورهای توسعه یافته در حال برگزاری است و به تازگی راه خود را به کشور ما پیدا کرده است. ولی شاید تفاوت این دوره ها با دوره های دکترای تخصصی مدیریت برای ما روشن نباشد. در این نوشتار قصد داریم تا نگاهی کوتاه به تفاوتهای دوره های مهارتی DBA و دکترای تخصصی مدیریت داشته باشیم.

دی بی ای و پی اچ دی

دوره DBA یا همان doctorate of business administration دوره حرفه ای کسب و کار بوده که به کلی با دوره PhD یا دکترای تخصصی مدیریت متفاوت است. نخستین تفاوت این دوره ها، ورودی آنهاست. مخاطبان دوره DBA مدیرانی با سابقه بوده که به دنبال ارتقای مهارتهای حرفه ای مدیریتی خود می باشند در حالیکه مخاطبان دوره های تخصصی دکترای مدیریت، فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته های مدیریتی میباشند که با علایق تحقیق و پژوهش در زمینه علوم مدیریتی وارد دوره PhD میشوند.

تفاوت اساسی دیگر این دوره ها، رویکرد آموزشی آنهاست. هدف دوره DBA ارتقای مهارتهای مدیران ارشد کسب و کار که سالها تجربه کار در صنایع مختلف را دارند میباشد. سرفصلهای آموزشی این دوره ها به گونه ای طراحی شده که دانشپذیر بیش از آنکه با تئوری های صرف آشنا شده و در مورد توسعه آنها تحقیق و پژوهش انجام دهد، نحوه کاربرد این تئوری ها در دنیای واقعی و در مواقع بحران را آموخته و توانمندی های رهبری سازمانی خود را ارتقا دهد.

هدف اصلی DBA را می‌توان ارتقا مهارت‌های عملی و توانایی‌های مدیریتی عنوان کرد که می‌تواند به پیشرفت حرفه‌ای در محیط کاری کمک کند. هدف اصلی PHD ایجاد دانش جدید در حوزه مدیریت است که به توسعه نظریات و الگوهای مدیریتی منتهی خواهد شد.

عموما تحقیقاتی که در DBA انجام می‌شوند، روی مسائل و چالش‌های عملی مدیریتی در سازمان‌ها و کسب و کارها است. درحالی‌که موضوع تحقیقات در PHD تولید دانش جدید، تجزیه و تحلیل مفاهیم مدیریتی و توسعه نظریات در این حوزه خواهد بود.

به‌طورمعمول مدت زمان مورد نیاز برای کسب مدرک DBA کوتاه‌تر از مدت زمان مورد نیاز برای تحصیل در مقطع PHD است. به‌همین‌دلیل DBA گزینه بهتری برای افراد شاغل محسوب می‌شود که تمایل دارند به ادامه تحصیل در حوزه مدیریت بپردازند. افراد با تحصیل در رشته جذاب DBA علاوه‌بر ارتقا سطح دانش خود می‌توانند به تقویت مهارت‌های عملی و تخصصی خود در حوزه مدیریت بپردازند و آینده حرفه‌ای خوبی را برای خود رقم بزنند.

به‌دلیل تمرکز مقطع PHD روی نظریات و تحقیقات پایه‌ای، فارغ‌التحصیلان این مقطع در کنار تحقیق و پژوهش خود می‌توانند اقدام به تدریس کنند. فارغ‌التحصیلان مقطع DBA به‌دلیل مهارت‌ها و تجاربی که در حین کارگاه‌های عملی و پروژه‌ها به‌دست آورده‌اند، علاوه‌بر تدریس، امکان حضور به‌عنوان مدیران موفق در سازمان‌های بزرگ و کوچک را خواهند داشت.

دنیای کسب و کار همواره با فضای دانشگاهی فاصله داشته و مدیران به دلیل مشغله های فراوان خود و رویکرد صرفا علمی دروس دانشگاهی رغبتی به کسب دانش مدیریتی از خود نشان نمی دادند. دوره MBA و DBA این فرصت را برای مدیران کسب و کارهای مختلف فراهم نموده تا مهارت استفاده از دانش مدیریتی را در فضای بازار آموخته و شیوه کسب درآمد خود را حرفه ای تر و به روز تر نمایند. به دلیل نو بودن دوره های DBA در کشور سعی کردیم تا در این نوشتار مرز بین این دوره ها را با دور های تخصصی دکترای مدیریت قدری پررنگ کنیم. در نوشتارهای آینده بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت و سعی خواهیم کرد تا از جنبه های مختلف این دوره ها را مورد بررسی قرار دهیم.

 

بیشتر بخوانید:

DBA چیست؟

گرایش های رشته DBA

هم اکنون اقدام به ثبت نام نمایید

guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین مقالات

لینک‌های مفید

برچسب‌ها